Korg

-10% RABATT NU MED KOD RDA10

Hur tar jag hand om läderloafers?

Läderloafers är en symbol för avslappnad stil och är utan tvekan bland de mest populära skorna i Frankrike. De är ett säkert kort för personer som föredrar en avslappnad, mindre formell look. Men för att dina läderloafers ska behålla sin charm och snygghet på lång sikt måste du ta hand om dem ordentligt. I denna omfattande guide berättar vi allt du behöver veta om hur du tar hand om dina loafers.

Rengöring av läderloafers: den universella metoden

Vaxning är fortfarande det bästa sättet att rengöra dina läderloafers. Denna operation återställer glansen i dina skor och bevarar dem under en lång period. För att vaxa dina mockasiner ordentligt måste du först skaffa vissa verktyg och följa specifika steg.

Viktiga vårdprodukter och tillbehör

Det första du behöver för att putsa dina lädermockasiner är ett par skobrädor, helst av mjukt, obehandlat trä. Du behöver också en mjuk mikrofiberduk och en rengöringsborste för att ta bort smuts från ytan och mellan skornas spår. Förutom dessa tillbehör behöver du också :

  • skokräm,
  • skokräm
  • en klick kräm,
  • en spray för skoskydd
  • och en poleringshandske.

För att ta bort envisa fläckar behöver du också en glycerintvål och vatten.

Förbered skorna

Det första steget för att rengöra läderskor ordentligt är att damma av dem. Om dina mockasiner har snören, kom ihåg att ta bort dem för att undvika att smutsa ner dem och öljetterna. Sätt sedan in skoträden i sk orna och damma av dem med en ren, torr trasa. Använd en mjuk mikrofiberduk för att försiktigt rengöra läderytan.

Borsta sedan skorna ordentligt för att avlägsnasmuts och lera från läderytan. Detta är ett viktigt steg, eftersom smuts försvagar moccasinfibrerna och leder till sprickor som i allmänhet är omöjliga att reparera. Borstning gör det också lättare att rengöra och putsa skorna.

Applicera skokräm på dina mockasiner

När du har tagit bort all smuts från skorna kan du använda handflatan för att skopa ut en generös mängd krämpoleringsmedel och sedan applicera det på skornas yta. Gör små, jämna cirklar och glöm inte kanten på sulan på dina mockasiner. Detta skyddar skon från fläckar, återupplivar färgen och ger lädret näring på djupet. Om sömmarna har en annan färg måste du applicera skokrämen mycket försiktigt. För att säkerställa att skokrämen du väljer inte orsakar missfärgningar ska du applicera den på ett litet område innan du stryker ut den över hela skon.

När du har fördelat skokrämen över skon använder du en borste för att försiktigt fördela den över alla delar av skon. Om lädret är mättat med skokräm, ta bort överflödet genom att borsta kraftigt över hela överdelen tills den är blank. Låt skorna vila i några minuter. Använd slutligen en mjuk trasa för att putsa dina mockasiner med korta, jämna drag över läderytan.

Låt torka och applicera sedan en spray på skorna

När du har polerat dina lädermockasiner ordentligt ska du låta dem vila på en plats utan direkt solljus. När dina skor är blanka och rena kan du spraya dem från ett avstånd på 20-30 cm. Detta kommer att göra dina skor smidiga och vattentäta.

Användbara tips och tricks för att ta hand om dina läderloafers

Förutom skokräm finns det andra naturliga produkter och tips som du kan använda för att ta hand om dina lädermockasiner.

Satsa på talkpulver

Talk är en av de mest rekommenderade naturprodukterna för rengöring av läderskor. Strö talk lätt på insidan och utsidan av dina lädermockasiner. Använd sedan en mjuk trasa för att gnugga ytan på dina skor och låt stå över natten. Slutligen, damma dina skor nästa morgon för att återställa sin ursprungliga glans.

Använd rengöringsmjölk

Ett annat effektivt tips för att rengöra dina läderloafers är att använda rengöringsmjölk. Detta är en utmärkt rengöringsprodukt som tar bort smuts och återställer glansen i dina skor. Fukta en bomullsrondell med rengöringsmjölken och gnugga lätt över skorna. Låt dina mockasiner torka på en skuggig plats i några minuter. Använd sedan en mjuk mikrofiberduk för att polera utsidan av skorna.

Välj vit vinäger

Börjar dina mockasiner bli tråkiga och tappa sin glans med tiden? Ingen panik, vit vinäger är precis vad du behöver. Tillsätt några droppar vit vinäger i tvålvatten. Doppa en mjuk trasa eller svamp i blandningen och gnugga lätt på dina skor. Torka sedan av skorna med en torr trasa och låt torka på en plats där det är lite solljus.

Använd skokräm

För att rengöra dina lädermockasiner kan skokräm vara en utmärkt allierad. Denna produkt, som vanligtvis förpackas i 75 ml burkar, innehåller ekologiska ingredienser och är säker för lädret i dina skor. Den ger näring, skydd och glans åt alla dina läder och återställer dem till sin ursprungliga glans. Skokräm finns vanligtvis i 2 färger, brun och svart. Det är upp till dig att välja den som bäst passar dina behov. Gnid helt enkelt produkten över dina läderskor för att återställa deras glans.

Prova bivax

För dem som letar efter en naturlig produkt för att regelbundet ta hand om sina lädermockasiner är bivax ett utmärkt alternativ. Bivax är skyddande och mycket närande och rengör läder noggrant och skyddar det mot fukt. Smält 100 g bivax i en kastrull och tillsätt 60 cl terpentin. Tillsätt Marseille tvålklumpar i kokande vatten i en annan kastrull och rör om tills tvålen har lösts upp helt.

Låt svalna och tillsätt sedan blandningen till det smälta vaxet. Rör om snabbt och tillsätt en eterisk olja till blandningen. Häll den färdiga lösningen i en lufttät flaska och låt stå i några timmar. Du kan nu använda blandningen för att polera lädret på dina mockasiner. Var noga med att använda en ullduk för att rengöra dina skor.

Förutom dessa lösningar finns det andra naturliga produkter som du kan använda för att ta hand om dina lädermockasiner. Dessa inkluderar citron, rengöringspasta och linolja.

Bra vanor för att ta hand om dina läderloafers varje dag

För att dina läderloafers ska må som bäst behöver du ha några goda vanor varje dag.

Förvara dina skor på rätt sätt

Nyckeln till att ta hand om dina läderskor är att skapa rätt förvaringsutrymme. Undvik att förvara dina lädermockasiner i skokartonger och välj istället en skoförvaringsenhet. Detta är viktigt, för om dina skor ofta utsätts för väder och vind finns det risk för att fukt skadar dem.

Om du inte har en stor budget kan du köpa förvaringspåsar. De är tillverkade av naturmaterial och håller dina läderskor skyddade från luften.

Glöm inte bort skobrädor

Den största fördelen med skoträd är att de håller dina läderskor i form under lång tid. De är också effektiva när det gäller att absorbera fukt och svett från dina fötter snabbare efter användning.

Skoträd är särskilt användbara om skorna blir blöta. De gör att skorna torkar snabbt ochförhindrar alla typer av deformering. Det är bäst att välja modeller tillverkade av trä.

Byt skor regelbundet

En av anledningarna till att ett par lädermockasiner slits är att de används så ofta. Som med de flesta föremål kommer upprepad användning av ett par skor oundvikligen att leda till deformation och slitage. För att undvika detta, kom ihåg att variera dina par mockasiner.

För att få ut mesta möjliga av dina skor under en lång period, köp 2 eller 3 par mockasiner i mer eller mindre liknande stilar. På så sätt kan du variera dem från dag till dag och förlänga deras livslängd. Låt de par du inte använder stå kvar i skåpet eller förvaringsväskan tillsammans med skoträd.

Fräscha upp insidan av dina skor

För att hålla dina mockasiner i gott skick behöver du fräscha upp insidan. Detta förhindrar att obehagliga lukter byggs upp med tiden. Kom ihåg att vädra skorna efter varje användning. Ställ dem på en välventilerad, men inte särskilt solig plats. Det finns också deodorantsprayer som är speciellt utformade för skor. Tveka inte att köpa en för att fräscha upp insidan av dina skor efter användning.

Använd rätt vårdprodukt

För den dagliga skötseln av dina läderloafers måste du välja din skokräm med största omsorg. Beroende på typen av läder kommer valet av skokräm och rengöringsmetod att skilja sig åt. För mockasiner av slätt läder bör du välja ett skokräm som är något mörkare än lädrets färg. Detta är viktigt eftersom en ljus nyans skulle framhäva eventuella slitagemärken på skon. För att rengöra släta läderskor är det bäst att använda en trasa som är lätt fuktad med vatten. Du kan sedan använda någon av ovanstående metoder för att rengöra mockasiner.

Lädermockasiner som har fettat läder som huvudmaterial kräver lite underhåll. För att rengöra dem kan du använda specialfett eller ullfett. Slutligen, för modeller med patentläder, måste du använda sprayer. Silikonbaserade sprayer är mycket effektiva i detta sammanhang, eftersom de bevarar glansen hos loafers i lackat läder. För att maximera deras effektivitet, kom ihåg att torka av dina skor med en mjuk trasa indränkt i vatten och en liten mängd vit vinäger.

Hur ofta bör man rengöra sina läderloafers?

Läder är ett naturmaterial som utan regelbunden skötsel kan skadas oåterkalleligt. Du bör dock undvika att polera dina skor dagligen, eftersom läder kan utveckla en patina med tiden. Oavsett om det handlar om att ge skorna ny glans eller att förlänga deras livslängd bör rengöringen göras med största försiktighet. Om du använder dina läderloafers regelbundet bör du putsa dem en eller två gånger i veckan. Om du däremot använder dina lädermockasiner ibland räcker det med en enkel putsning före varje användning för att återfå skornas glans.

Tänk på att läderloafers kräver mer eller mindre regelbunden skötsel för att hålla sig fina. Så se till att använda de metoder och tips som presenteras i denna guide för att ta hand om dina skor på daglig basis. Känner du till några andra effektiva tips för rengöring av läderloafers? Berätta om dem i kommentarerna.

0